SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko a cukrzyca

  • Odżywianie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Białka pełnowartościowe: mięso, ryby, wędliny, konserwy rybne i mięsne, drób, podroby dziczyzna - zawierają około 15% białka Jaja-11% białka sery - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12267 Data: 2006-11-04 22:17:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • DLA KAZDEGO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Białka pełnowartościowe: mięso, ryby, wędliny, konserwy rybne i mięsne, drób, podroby dziczyzna — zawierają około 15% białka Jaja—11% białka sery — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 12583 Data: 2003-01-22 17:18:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wartość odżywczą. Otrzymuje się ją z serwatki, a więc ze składnika kwaśnego mleka. Naturalne kwaszenie mleka polega na działaniu bakterii przekształcających laktozę w kwas mlekowy. Kwas mlekowy obniżając pH środowiska powoduje wytrącenie kazeiny, która w mleku słodkim jest rozpuszczalna w postaci soli wapniowej. Po odsączeniu wytrąconej [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 15499 Data: 2008-09-20 10:57:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Slowniczek-Diety wszystkie ;-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] do prawidłowego wchłaniania wapnia, oraz z braku estrogenów u kobiet po menopauzie (wtedy stopień przyswajania wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Osoby z nietolerancją laktazy mogą zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym), które zazwyczaj [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 14192 Data: 2005-03-09 16:46:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o witaminach.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresja Źródła witaminy A Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów: wątroba [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2661 Data: 2008-05-31 10:08:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Leczenie naturalne Art

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] szyszki chmielu. moczopędne (praca nerek) - ziele skrzypu, poziomki, piołunu, na-włoci, rdestu ptasiego, miodunki, pokrzywy, przetacznika, liść brzozy i kminku. mlekopędne - kminek, koper włoski, anyż, bazylia, nasienie pie-truszki. napotne (przeziębienia) - kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, liść brzozy, owoc maliny. [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-29 22:11:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Poradnik jak zostać dobrym piłkarzem.

    Temat
    Piłka Nożna
    PRO

    [...] rozgrywamy mecz powinniśmy wypić przynajmniej 2 litry wody. Poniżej przedstawiam listę produktów, które powinny być zawarte w diecie każdego piłkarza Śniadanie: * chude mleko (niski % zawartości tłuszczu) * naleśniki * ziemniaki * owoce * jogurty * soki * rogale, obwarzanki * chudy twarożek * białka jajek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-08-15 12:13:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresja Źródła witaminy A Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów: wątroba [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] częściej zjadają coś, co znajduje się w pobliżu, na podstawie ich cech sensorycznych – wygląd lub zapach. I choć w tym wieku jeszcze nie zawsze karmi się czymś innym niż mleko, to i tak dziecko rozpoznaje i utożsamia pierś czy butelkę z jedzeniem. Reakcja sytości odnosi się do prawdopodobieństwa, że dziecko będzie kontynuowało jedzenie po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1273 Data: 2021-12-06 10:29:29
  • [...] tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1421 Data: 2022-02-12 17:49:51
  • [...] ją pozyskiwać z jaj i produktów mlecznych, w tym z sera. Warto też dodać, że wiele produktów wegańskich jest wzbogacona witaminą B12. Są to niektóre płatki zbożowe, tofu, mleko roślinne i wiele innych. „Soja zwiększa ryzyko raka piersi” Obecnie nie ma przekonujących dowodów na to, że spożywanie żywności na bazie soi zwiększa ryzyko raka piersi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 778 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 577 Data: 2023-11-27 13:58:35
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu może być więcej cukru, niż Ci się do tej pory wydawało. Kluczem jest czytanie etykiet i świadomość tego, że nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oznacza to, że pozwala zwalczać np. reaktywne formy tlenu, powstające w trakcie wysiłku fizycznego. Oddziaływanie reaktywnych form tlenu jest powiązane nie tylko z dysfunkcją mitochondriów („pieców energetycznych” komórek), ale też z pojawieniem się stanu zapalnego. Cynamon a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2178 Data: 2022-12-12 12:04:01
  • Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2416 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • [...] zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3 jajka, w tym także majonez, który może zawierać żółtka mleko i produkty mleczne takie jak ser, masło, śmietana, lody produkty zawierające żelatynę wieprzową, czyli wszelkie żelki i galaretki, które mają ją w składzie miód Co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2112 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7454 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1229 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1993 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • [...] przeprowadzonego w odstępie około 10 minut oraz monitorowania zmienności rytmu serca. Naukowcy powtarzali testy trzykrotnie w tygodniowych odstępach, losowo przydzielając mleko sojowe z danego opakowania. Zmienność rytmu serca (HRV) zyskała ostatnio większą uwagę w popularnych mediach, ale od wielu lat wykazuje związek z wynikami zdrowotnymi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5256 Data: 2020-03-26 16:16:15